AGi Architects reinterprets medical buildings for Kuwaiti cardiac centre using a social infrastructure model

Kuwait and Spani-based studio AGi Architects has completed a reinterpretation of a typical medical centre in Kuwait City, with the aim to provide visitors a positive experience.

The Hisham A. Alsager Cardiac Centre is built with the concept of social and cultural infrastructure in mind, where the exterior (including the volume and materiality) is not treated as a general volume with a container of functions as is commonly done with medical projects.

Description by AGi Architects:

Advertisement

A sharp volume that contains two large red openings in the façade, these invite access to the building and suggests to the visitor what they will find inside. The stone clad façade provides the necessary protection for the harsh weather of Kuwait and ensures a highly sustainable performance with low maintenance.

AGI_CARDIAC_CLINIC_KUWAIT_101015_0951

The anatomic scheme of the heart and its mechanism within the whole human body was used for the design of the project. The heart is the central muscle of the system, which pumps blood to nourish the rest of organs and cells within it. The heart is present in the design of the central atrium: a three storeys height red colored space onto which the waiting areas and circulations open to.

AGI_CARDIAC_CLINIC_P_KUWAIT_121015_0043

Several courtyards provide the space with natural light to experience the spacious architecture, in contrast with smaller rooms that are usually found in this kind of buildings. Patients move to and from this central space (the source of light and life), as red blood cells do, and are received in the clinics and different departments to be put back in the circulatory system once re-oxygenated. Cardiovascular medicine, its basis, and even the aesthetic of its tools have been used to write an architectural script that allows us to propose a different kind of healthcare building, with an experiential attitude, that takes into account the specific needs of users (patients and workers) in trying to making their stay in the hospital as easier as possible.

AGI_CARDIAC_CLINIC_KUWAIT_091015_0022

Clinics, grouped in three levels at the south part of the building, are disposed as small specialized self-managed cells (managed by one doctor and his team), and have three spaces: two exam rooms and one consult office, with their own waiting area. Each “cell” is organized between courtyards, providing all rooms with natural light, ventilation, and privacy for each one. Patients and workers access to the clinics from different ways to improve circulatory efficiency.

AGI_CARDIAC_CLINIC_KUWAIT_101015_0989

Specialized rehabilitation areas (pool, gym, running track, etc.), research and administration services of the center are strategically placed at the north of the building, which allow them to open up to the exterior along the Kuwait bay, providing great views of the sea and high quality light conditions. Inside this cluster, the main physical activity spaces are double height in order to show up in the façade and “oxygenate” the experience.

 

This entry was posted in Architecture, Insight. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *