Building tradition and natural harmonisation

The low-rise structures are integrated into the landscape.

Tabanliogu’s low-rise residential project links urban landscape, greenery and waterfront.

Based on the traditional mansions which graced Istanbul in past times Istinye is a low-rise residential development which overlook the Bosphorus Straits, created by Turkey-based architect firm Tabanlioglu.

Consisting of 22 apartments, the buildings have been designed to be part of a panorama which blends both the urban and natural environments, overlooking water and woodland.

Advertisement

Although designed as individual flats, the project takes inspiration from traditional Turkish “konak” dwelling – palatial residences which saw many members of an extended family living together.

So they are aimed at providing a sense of community with the use of pedestrian friendly access, meeting areas and open spaces as a major part of the development – allowing residents to be together and detached at the same time.

qentistinye03@emredorter

The design team said it was also aware that in previous years much of the development in that particular area of the city had not been sympathetic to its surroundings.

The architects said: “For many years, unplanned and uncontrolled clusters of buildings, many of them without architects and even without building permits, resulted in poor environmental growth.

“In order to emphasise the values of the site, this project offers a pleasing aesthetic, with silhouettes which enhance views and promote sustainable and community values.

“People get together in the shared spaces and leisure zones as the buildings are surrounded by gardens open to all neighbors. Social spaces encourage spending time together.”

The buildings each have a transparent façade which dissolves into the greenery.

Melkan Gursel Tabanlioglu,  Cityscape Dubai 2015, Dubai World Trade Centre Dubai, United Arab Emirates, 08/09/2015 Photo by Ruel Pableo/ITP Images

Melkan Gursel, Tabanlioglu

Other elements are the terraces and balconies which are integrated with the existing woodland and the open areas which are divided from interiors only by transparent glass walls. These can also open, so the living rooms become part of the outside.

As part of the project, natural features such as topography, climate, sun, water, and landscaping were also taken into account. In particular wind was a factor, as being on an exposed hill the project needed its spaces to be as protected as possible. “Environmental harmonisation and the development and beautification of the site have been the main objectives of this peaceful residential complex,” said the architects.

The low-rise structures are integrated into the landscape.

This entry was posted in Insight. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *