Chopsticks

chopsticks

China: Visitors to the Tang Palace restaurant will be surrounded by bamboo everywhere they look. Beijing-based Atelier Feichang Jianzhu (FCJZ) is responsible for the sweeping look of the interiors of the restaurant in Hangzhou, China, where the use of a woven net of bamboo gives the effect of a curved and suspended ceiling.

The 2460m2 restaurant is located on the top floor of a nine-metre high building in Hangzhou.

“The original building had a core column and several semi-oval blocks, which essentially disorganised the space. Our design wanted to reshape it with a large hollowed-out ceiling, which is made from interweaved thin bamboo boards.

Advertisement

Extending from the wall to the ceiling, the waved ceiling creates a dramatic visual expression within the hall,” said Chang Yung Ho, principal designer. The design team included Yu Yue, Wu Xia, and Suiming Wang, along with project architect, Lin Yihsuan.

The interiors of the Tang Palace include bamboo screens and the central concrete column is wrapped in back-lit bamboo boards to create a light-box effect.

“The hollowed-out bamboo net maintains the original storey height and creates an interactive relation between the levels. We also wrapped the core column with light-transmitting bamboo boards to form a light-box, which changed the heavy concrete block into a light and lively focus object,” Ho said.

In the hall, to take advantage of the height of the building, some of the private rooms are suspended from the roof and can be seen by customers through the net ceiling.
The design of private rooms uses the same theme yet looks different from one another by using folding angles and engraved patterns.

The rooms on the first level are bigger and share the features of the expanded bamboo net from the wall to ceiling and ornamentally engraved wall surfaces. The rooms above on the south are smaller with a waved ceiling pattern and a bamboo wall surface, which creates the feeling of more space.

The main design concept is the suspended rooms connected with bridges and sideway aisles. The semi-transparent wall provides a sense of being connected between the inner and outer spaces.

Composite bamboo boards, selected as the main material, refer to the design theme of combining tradition and modernity. The design team used finishing materials of bamboo, terrazzo flooring, marble and carpets to add to the construction materials of bamboo, composite panels and rubbed concrete.

The lobby follows the same theme. The wall is covered with bamboo, which follows the original outline of the wall, turning it into a wavy surface. By doing this, the surface looks like the hall ceiling as well as a guide for customers.

“In this design, we hoped to create a diversified and yet interrelated interior space through the different usages of bamboo, responding to the local culture while seeking intriguing spatial effects,” Ho added.

This entry was posted in Insight, Interior design and tagged , , . Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *