Clubhouse in Taiwan features curving ribbon façade

Breaking with architectural tradition, the Green Places Community Clubhouse, located in Tainan, Taiwan, has been designed as a “living being”. Conceptualised by Keng-Fu Lo, lead designer of Chain 10 Urban Space Design studio, each floor of the building has its own distinctive design, resembling the rings of overlapping ribbons.


The building is a shared space for the residents of an independent community with spaces for dining, reading, exercising, learning, sharing and communication.


The floors are stacked vertically as a series of free curves. The design is based on natural patterns and includes a reflecting pond, outdoor plaza and unobstructed views of the nearby hills.


Varied surfaces with differing heights encourage people to walk in and explore the interior. Natural elements are brought into the building not only through its décor, but with a wall formed of tall trees.



The use of continuous glass windows breaks spatial barriers, inviting nature indoors and creating links between inside and outside.


To solve the western-sun-exposure problem common in Taiwan, the solid wall is positioned on the west of the building, reducing the impact of intense sunlight on the interior temperature.


On the other hand, the second-floor swimming pool faces a stand of trees on the east side, moderating the temperature on cold winter mornings. When the sun brings warmth, the building’s design provides shelter for the pool. The net result is a human space with ample natural sun, air and water.


Height differences are used to create a more efficient water cycle. Nano silane ketone resin, used on the outdoor wall, effectively controls mould while providing waterproofing and allowing air circulation. The gaps between the anodised aluminium panels and RC walls help vent air warmed by the sun, increasing the energy efficiency of the indoor cooling system.


The design emphasises not only a comfortable indoor environment, but a natural outdoor environment. In addition to fulfilling residents’ needs, it provides a comfortable environment where residents enjoy socialising with their neighbours.

Photographer: Kuo-Min Lee


This entry was posted in Insight, Interior design. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *