Inside a shoemaker’s workspace: Clarks Originals design studio

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Interior designers from ARRO studio were given the opportunity of creating the new Clarks Originals design space, settled in a 300m2 warehouse. The project integrates the conception of various zones and the design of furniture such as desks, meeting table, trolleys, shelves, shoe wall, closets…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Advertisement
The main idea for this workplace is to encourage creativity and optimise exchanges between the designers, developers and product managers of the Clarks Originals team – while addressing the challenges and respecting the flow of the footwear design process.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Part of the historical industrial C&J Clarks site built in 1825, this space used to be the tools plant for the shoe manufacturer. The Arro project splits the space into 5 different zones, each defining a specific function, yet blending one into the other.

22482-preview_low_1119-3_22482_sc_v2com Acting as a key element of the workplace, an 8-meter long floating table built around the existing INP beams creates a focal point for the team members to gather and connect. The « Modern factory » embodies Arro’s reinterpretation of the historical C&J Clarks surrounding buildings striking features (triangular rooftops of the old shoe factory, central brick chimney). Enclosing 3 rooms, the « Modern factory » encompasses the director’s office, a storage room and a large meeting room.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA The open workspace benefits from a natural luminosity thanks to the large, original windows of this industrial site. ARRO created large cork panels which can rotate and slide on the existing INP ceiling beams, using travel trolleys. This versatile work environment enables the employees to close their own space or choose to leave it open, depending on their needs.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

At one end of the workspace, Arro created a functional “shoe wall”, on which each shelf used to display the footwear designs double up as handles that open and turn the wall into a giant closet – hence allowing a maximum capacity of shoe storage as well as keeping the organization of the various samples and tests as simple and logical as possible.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The Lounge area, a space dedicated to inspiration and relaxing moments, is located on the opposite side from the Leather storage. Surrounded by large windows, the lounge integrates a small kitchen, a bar, a large storage bench system in the corner, as well as an oversized suspended light specifically designed by ARRO for this project, made out of metal welded tubes from which various leather hides are hanging.

22485-preview_low_1119-3_22485_sc_v2com Arro conceived this work environment as a bridge between creation, focus, meeting, presentation and inspirational moments, which are all key to the Clarks Originals creative process.

This entry was posted in Insight, Interior design. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *