Iran-based Shiarizian Studio designs a faceted weather-responsive villa on a sloping site

Designed by Shiarizian Studio, the site of this project in Damavand city is a field situated on a mountain slope, overlooking a panoramic verdant plain. The brief of the project was to provide a better view and more building space.

It resulted in a faceted three-storey villa, which has been designed in response to the local climate. The cold climate and mountainous weather conditions pose challenges. So, a special consideration has been given to snow removal from the roof (to reduce the dead load tensions and protect precipitation isolation), thermal isolation in the exterior walls, and accounting for higher efficiency of mechanical and water systems during extremely cold weather. To prevent heat from being conducted through the floors, there are no voids or free vertical connections.

The neighbourhood is a mix of very dense small land division, which blocks easterly and westerly sides of the field. On the other hand, the northerly and southerly sides offer unobstructed views.

A large terrace offering an expansive view was one of the main design goals facing the the southeasterly direction which is the best side for viewing the garden city of Damavand. The height restriction (due to the earthquake-prone nature of the region) of the sloping roof and having the optimum slope regarding the aesthetic and functional needs would have resulted in a height shortcoming in the terrace. In response to this problem, a mechanically inclined sloping roof is designed that is also wind-resistant.

Photos: Mohammad Hassan Ettefagh

Read DesignMENA’s report on Iranian residential architecture inspired by traditional window design

This entry was posted in Insight and tagged , . Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *