Goddard Littlefair designs the interiors for two venues at The George Hotel in Edinburgh

A special antique finish was used to restore decorative plasterwork friezes.

Hotel and hospitality designers Goddard Littlefair have designed the interiors for the brand new Printing Press Bar & Kitchen at The George Hotel, Edinburgh as well as a new coffee shop, Burr & Co.

The scope of works at The George – which additionally includes the ongoing refurbishment of hotel public areas, a complete refurbishment of all guest bedrooms and the creation of new bedroom suites, due for completion in January 2016 – follows the acquisition of The George Hotel by private investment group Starwood Capital.

Printing Press Bar & Kitchen.

Printing Press Bar & Kitchen.

Advertisement
Dispense bar gantries in close-up.

Dispense bar gantries in close-up.

The bar top is in carrara marble.

The bar top is in carrara marble.

This project is one of four that Goddard Littlefair is involved with for Starwood Capital, forming part of its portfolio of city-centre hotels to be re-launched as a new UK hotel brand in spring 2016.

“The creation of destination bars and restaurants is a central part of our plan to breathe new life into iconic hotels across a number of great cities,” says David Taylor, COO of the new company. “All the hotels, the restaurants and bars will have their own design and reflect the local character of the cities in which they sit.”

Oak and leather comfy bar seating.

Oak and leather comfy bar seating.

Customers can dine in the restaurant or bar areas.

Customers can dine in the restaurant or bar areas.

Entrance to The Printing Press.

Entrance to The Printing Press.

The Printing Press Bar & Kitchen is a 186m2 restaurant and a 116-cover, 207m2 bar, which flow into and adjoin one other in order to maximise footfall throughout a three-meal service day, with the bar area open throughout.

The restaurant concept has been masterminded by chef Des McDonald and includes the appointment of new head chef Colin Fleming. The restaurant has a grill-brasserie feel with an authentic Scottish direction.

“This is very much a fully-flexible, thoroughly thought-out food and beverage retail offer” comments Martin Goddard, director of Goddard Littlefair. “It is aimed at residents of and visitors to the city of Edinburgh as well as at hotel guests, with maximum flow and adaptability throughout the day, so that guests can eat from the bar or restaurant menu for example, whilst Burr & Co offers soups and salads to attract lunchtime custom from passing trade and local office and shop workers.”

Lighting includes bespoke chandeliers.

Lighting includes bespoke chandeliers.

The bar counter was relocated during the renovation.

The bar counter was relocated during the renovation.

Exterior of Burr & Co coffee shop.

Exterior of Burr & Co coffee shop.

The overall footplate for the new restaurant and bar was as per the existing hospitality space in the hotel, while Burr & Co inhabits space formerly used for meetings, with a new timber shopfront fascia, re-creating one of the original Victorian-era shopfronts and designed by architects 3D Reid, with branding by Plus Agency.

The hotel itself is formed of a series of five townhouses and is listed, which meant treading very carefully around existing surfaces and treatments.

Goddard explains: “Our overall approach was to be highly respectful to the building’s original fabric as well as to the late Victorian insertions, ensuring a feeling of restored grandeur and creating an environment that instantly feels long-established, with a real sense of the building’s naturally imposing proportions adhered to, but also added to via simple detailing and authentic materials, including oak, brass, ceramics, leather, velvet, glass and marble. As in all our projects, every single item of furniture and lighting is completely bespoke and designed entirely for this particular environment.”

Bespoke oak refectory table with seats which pivot underneath when not in use.

Bespoke oak refectory table with seats which pivot underneath when not in use.

Tan leather stools and the blue banquettes tie the design in with the Printing Press colour and fabric scheme.

Tan leather stools and the blue banquettes tie the design in with the Printing Press colour and fabric scheme.

The restaurant has its own dedicated dispense bar.

The restaurant has its own dedicated dispense bar.

Part of the return to the building’s optimum functionality is that the kitchen once again serves the dining room directly, rather than being separated from it as it had been in recent times. Guests enter either directly from the hotel or from the street’s listed revolving door entrance, with the entirety of the front-to-back space of the Georgian terrace given over to the bar and restaurant, added to by picturesque views of Edinburgh’s old alleyways to the rear. To improve flow, the bar counter has been moved from its former location at the front of the space, where it tended to block and impede restaurant access at peak times, to a raised level to one side, with the restaurant served by a dedicated dispense bar.

Original features that have been retained include the ceiling and walls, where a special antique finish was used to restore the decorative plasterwork friezes. Flooring throughout is new and includes herringbone dark-stained oak sections and chequerboard tiling in black nero marquina and white carrara marble. All joinery is bespoke and in oak, including the bar, which also has black metal and brass gantries with inset light to set off the displays of glass and spirits. The new bar top is in carrara marble.

Seating in the restaurant and bar is a mix of bespoke-designed aged dark tan leather chairs with brass stud detailing and banquettes with smoky blue velvet backs and blue leather seats. Tables are in dark-stained oak. Tall, ribbed glass screens with inset LED lighting break up the space and create a feeling of semi-privacy.

Banquette seating in blue leather.

Banquette seating in blue leather.

Signage is made up of chalkboards on a brass display system.

Signage is made up of chalkboards on a brass display system.

Chalk boards for specialities of the day are inset into the screens, while angled mirrors above the banquettes allow for discreet people-watching.

Accessories in the space refer to Edinburgh’s literary heritage and include excerpts from correspondence, set into clustered oval frames; a display of vintage type-writers and Scottish novels, as well as vintage printing press lettering, referring to the building’s very first usage – and the source of the new name – as a printing press.

The design treatment for Burr & Co, where every single element is new, follows a similar colourway, but includes more obviously contemporary elements, including deep blue-green ceramic tiling and a special lighting display of ceramic pendants in varying sizes in the same blue-green colourway.

Flooring and wall-panelling is in light oak and the banquette seating is in blue leather.

A central feature, directly below the centrepiece lighting, is a long and bespoke oak refectory bench with seats, which pivot under the bench when not in use.

This entry was posted in Insight, Interior design. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *