X Works’ Dubai office to become first to achieve Gold WELL accreditation

Commercial Interior Design steps inside Xworks’ new Dubai office, which has been designed and built according to LEED and WELL building standards and aims to become the first corporate office in the Middle East to achieve Gold WELL accreditation.

Showcasing concepts of human-centric design, and incorporating the latest technologies and office furniture, Xworks’ new 250m2office on Shekih Zayed Road offers an insight into the workplace of tomorrow.

Xworks-2

“The way we designed our office demonstrates the direction we think workplace design will be taking in the future,” explains Kaj Helstrand, managing director at Xworks, an office design and fit-out company.

The team Xworks team hopes the new office will receive LEED Gold accreditation next month. “We are confident that in the next few months we will also receive Gold WELL,” adds the company’s founder, Soren Kraen. “WELL accreditation is relatively new to this market. With its seven elements of human-centric design, it doesn’t substitute, but rather complements LEED.”

The seven elements of the WELL Building standard are Air, Water, Nourishment, Light, Fitness, Comfort, and Mind.

Xworks-3

“When it comes to Nourishment, over next year we will be educating our staff about healthy eating. To achieve the Fitness standard, we will be giving all employees a band to track how many steps they take during the day, as part of an internal competition,” Kraen explains. He adds that Helstrand and another member of Xworks’ staff are undergoing WELL professional accreditation, a six-month course that will enable them to guide the firm’s clients through the WELL certification process.

DESIGN WALK-THROUGH

Throughout the new office, Xworks’ choice of colour scheme and accessories, and use of natural materials, make the space feel comfortable and homey, responding to the WELL Comfort and Mind standards.

The reception area has a quirky design, featuring high chairs made out of recycled rubber, and a wooden swing with a sign engraved, “Don’t forget to play”. In the office’s open-plan area, the design team left the ceiling exposed and added plants in copper holders.

Xworks-4

The office’s collaboration space includes a library across one wall, as well as a long table with a rustic reclaimed wood plank top.

A glass-enclosed meeting room features a brick wall and industrial-looking pendant lights. A fireplace, set against a black wall, makes a statement, as does a sculptural ceiling made of individually carved blocks of wood.

As Xworks represents several furniture manufacturers, its office also functions as a showcase for their products.

This entry was posted in Insight, Interior design and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *