Case study: GAJ designs Ladybird Early Learning Centre in Dubai

Ladybird_11

LEED Gold Certification for Ladybird Early Learning Centre in Dubai

Ladybird_37

The Ladybird symbol is reacurring motif.

Allowing pre-school age children the ability to learn through exploring their surroundings is the aim behind a pioneering project in Dubai by architect firm Godwin Austen Johnson.

Advertisement

The team said it quickly realised that new teaching methods are a driving force which design needs to be able to accommodate – so greater emphasis had to be placed on flexibility and a holistic approach was vital.

The Ladybird Early Learning Centre is due to open its doors as the next school year starts and will cater for children as young as six months.

Architect Jason Burnside worked closely alongside interior designer Kathryn Brown to ensure the design allowed for maximum interaction between the children themselves and the members of staff and made as much use as possible of available natural resources. These included natural light along with fresh air.

Ladybird_23

Small “houses” act as refrence points.

Burnside says: “In many ways this school is a prototype. We wanted to get away from the whole idea of a villa which is just converted to a nursery and create something unique.

“It is largely low-tech and simple. There are no windfarms or solar panels. Instead we have made use of natural light and allowed the air to circulate as much as possible.

“All of the design highlights the relationship between the outside environment and the interior. The spaces invite the children to explore.

“For six months of the year, at least, the climate is fine outside and the children can enjoy it. There is a shaded space outside, so reading and learning can take place in the open air.”

Ladybird_8

The majority of Ladybird Centre is open plan.

Rather than corridors with closed-off classes on each side, the learning centre has a wide central concourse which is decorated as if it were a road network with arrows, roundabouts and even a blue village pond design.

“The floor can be interactive. Its designs provide another invitation to explore,” says Burnside.

Classrooms are open with no walls, although some partitions are available in rooms aimed at older children. So when a quieter learning environment is necessary it can be provided, but they can also be removed and a large space for play or a performance is created.

Burnside says: “We wanted to get rid of closed-in walls and the feeling of the children being pushed from room to room. But the children do move throughout the day for different lessons or to mix and eat lunch.

Jason-Burnside

Jason Burnside, architect in charge of project.

“For the younger ones there is also a sleeping room where cushions and blankets will be provided.”

Glass fronts on the side of the structure can be slid back to bring a seamlessness to the interior and the outside, which has a play area complete with jetting water features. A large red cantilever canopy shields the building from the sun so that its rays never reach the floorplate. Natural light penetrates all parts of the building via skylights.

Fagerhult Lighting created energy-efficient and environmentally-adapted lighting solutions.

“The main colours featured are the Ladybird ones of red, orange and yellow,” says Brown. “They are all very bright, crisp and clear. But elsewhere neutral tones allow the children to personalise their environment by putting up artwork. The clear walls will encourage them to display their creativity.

Ladybird_11

The concourse encourages children to explore and to interact with one another.

“The small houses which are next to the classrooms allow for storage and are lit naturally via skylights. They are also coloured distinctly and give the children reference points.”

Burnside explains further: “You can actually over-stimulate children by putting in a large amount of bright colours and crazy patterns and they don’t take it all in.”

Safety is an important factor in any school so the Ladybird centre has a lot of interior glass which allows teachers to look out beyond the classroom to see if any children are straying where they shouldn’t go, or are looking lost.

Ladybird_18

Crisp white walls reflect light while orange is used for furniture.

Parents who walk their children up to the school have a place to congregate and stay for a coffee if they wish and a wide glass frontage allows them to look into the school itself.

Monica Valrani is CEO of Ladybird and she outlines the brief given to GAJ.

She says: “We wanted lots of light, air and space so that the children and staff will really feel invigorated when they come inside.”

The principal of the school is Helen Taylor-Shaw, who was appointed after the design team had started work.

Jason_Raina_Avinash_3

The design team (from left) Jason Burnside, Raina Viegas and Avinash Kumar.

“When I first came to the school I was amazed at the use that had been made of spaces,” she says. Burnside adds: “The clients came to us and said here’s a site – let’s see what you can do with it. That’s when we decided on a design reflecting those in Europe and North America and were able to get away from the idea of a learning centre for the very young which is really nothing more than a converted villa.”

This entry was posted in Design, Portfolio. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *