Case study: Inside ING Bank headquarters in Istanbul

01

Bakırkure Architects has renovated the INK Bank Turkey headquarters, located in Maslak, a significant financial district in Istanbul.

During the concept stage, the design team analysed employees’ needs and expectations to create a more dynamic and ergonomic office atmosphere.

The majority of the participants were not happy with the colour scheme, workstation placement and space organisation, including meeting rooms and lack of areas for socialising. Three out of four participants said they need to be isolated to concentrate on their work and 90% of them wanted to switch spaces within the working hours.

Advertisement

02

Three out of four participants were not satisfied with the lighting; nine out of ten people thought air conditioning was weak. Another spotted problem was about hierarchy; in the face-to-face meetings, according to employees, larger desks that indicated ‘authority’ were a waste of space. Instead, they preferred working altogether.

05

The outcome of these analyses formed the design strategy of the project.

The dynamic structure of the institution is reflected through different areas of the building. Offices for higher managerial roles  were placed at the corners of each.

To enjoy daylight, workstations were located beside the window edge. Rooms that require daylight relatively less, like meeting rooms, were located mostly in the inner parts of the office space. Supporting units and common spaces were located around the core, to protect the core structure of the building.

01

Benefiting from the opportunities of today’s technology, mobile working corners were created. These spaces were planned to provide alternative working spaces for an alternative working style, with standard workstations shifted to shared desks for collaboration work.

03

04

For the ING Bank’s young staff, the design of the office had to be innovative. That’s why colours and advertising works were used surrounding the space, ‘feels like home comfort’ sitting areas and playfields were created each differing from flat to flat. The kitchen is holding with a new understanding and container cafes to grab and drink something in were created. Phone booths for the private phone calls and lockers used by each and every employee to keep their personal belongings were added to space.

07

06

The food court has become the heart of the project by splitting it up for multiple usages. These new flexible functions enable to employees to meet, read and socialise with the help of the ‘social stairs'; a winter garden, and a basketball court.

08

This entry was posted in Design, Portfolio. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *