Case study: MOP House, Kuwait

AGI_MOP_HOUSE_KUWAIT_PAN_051211_011

Located in Kuwait City, this four-level home by AGi Architects consists of a main residence with a garden, pool, gym, and private terrace.

Originally conceived as a single-family home, MOP House can be split into two separate properties for future use.

The project incorporates the use of dark brown, natural sandstone and white plaster in the building’s façade to differentiate between the different levels.

Bamboo is used generously in the interior, built into curved walls to contribute a natural feeling of continuity and uniformity throughout.

The site

The house is situated on a 750m2 plot accessible to the surrounding streets by both a public and private entrance. A curved wall leads visitors from the outside into the centre to the main entrance.

The house’s adjacent garden acts as the vertical axis and generator of the structure’s volumes, which twist upwards to create different visions from the vantage point of each area of the home.

Story continues below
Advertisement

It is built in an integrated curve, intended to mimic a mop. The flow surrounding the patio on the first floor leads to a succession of living spaces that communicate with one another, connecting the interior to the exterior.

The concept

The house was originally designed to accommodate a family with two children, providing enough private space for both adults and children. A lounge, guest dining room, play room and garage are situated on the ground floor around a courtyard.

The first floor houses the children’s bedrooms, linked to a family dining room by a shared lounge.

A separate independent space for the main bedroom and guest room is also on this level, while a gym and private terrace are located on the second floor.

Both interior and exterior walls are softly curved, furthering the mop theme and contributing to the overall fluidity of the design.

The details

Bamboo is utilised throughout the interior, used as flooring on the first and second levels to distinguish the more intimate spaces, and incorporated into the curved walls and staircase, for overall continuity.

The flooring on the ground floor is stone, with the interior matching the same material as the façade.

The structure’s first floor overhangs to shield the bottom floors, and a patio was designed as an understated way to break up the multiple sections. In response to the client’s request AGi created a space that can eventually be divided in two, without any disruption of the house’s circulation if separated.

This entry was posted in Portfolio. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *