Atkins to design Al Habtoor City towers

C19  2

Architectural giant Atkins has won a major contract to design three luxury towers in the heart of Dubai.

The Al Habtoor Group is behind the $3bn Business Bay development which will also include a retail outlet and feature art deco stylings.

The 395,000m² scheme is a key part of Al Habtoor City, a major new mixed-use development next to Sheikh Zayed Road.


Atkins will be delivering architectural, structural, MEP and ground engineering design for the project,

It consists of two 75-storey residential towers and a third 52-storey tower, which will in total house up to 1,460 apartments and 11 penthouses with exclusive leisure facilities for residents.

Each penthouse will include its own private sky garden and swimming pool, while the two taller blocks will feature a four-storey penthouse incorporating more than 3,000m² of living space.

The Al Habtoor City site is next to the planned Dubai Water Canal project.

Shaun Killa, Atkins’ director of architecture, said: “This will be a landmark development for Al Habtoor.  Its vision is to set new standards in luxury development, while ensuring the project is both environmentally sustainable and commercially viable.

“The launch of Dubai Water Canal has added a completely different aspect to the project, enabling Al Habtoor City to become one of the city’s go-to destinations where people can live, work and play.”

The apartments will feature sea and canal views, while reducing energy consumption by using as much natural light as possible.  .

Other components of the Al Habtoor City will include three hotels, to be operated by Starwood Hotels and Resorts, and a water-themed theatre.

Lead design architect Kourosh Salehi said: “Our client’s aspiration was for classical elegance with efficient contemporary overtones. In order to achieve this, our design inspiration was sourced from early 20th century art deco architecture.

“The need for high quality landscaping and public realm has also been of particular interest to Al Habtoor.  Great care has been taken to achieve a harmonious design which responds to the immediate context and environment, in order to encourage greater public participation within this special setting.”


This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *