Beijing’s looped skyscraper now complete

Pedestrians are dwarfed by the CCTV Head

The official construction completion ceremony for Beijing’s famous looped skyscraper, for China Central Television (CCTV), took place yesterday.

Designed by Dutch firm OMA, run by Rem Koolhaas, construction on the tower began in 2004.

Rising from a common platform, two towers lean towards each other and merge in a 75m cantilever.


The project combines the entire process of TV-making – formerly scattered in various locations across Beijing.

With an area of 473,000m2, the building contains TV studios, offices, broadcasting and production facilities.

The patterning of the façade reflects the building’s structure: a web of diagonals becomes dense in areas of greater stress, and looser and more open in areas requiring less support.

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *