BRB Architects designs Molloy College campus centre

BRB Architects has completed the 57,000 square foot campus centre at Molloy College.

The Public Square will feature spaces such as a café, lounges, study rooms, student club space, a bookstore and an art gallery. It also houses a 550-seat theatre, as well as rehearsal and office spaces for the music department.

The building is organised as a series of three layers separated by open-ended circulation spines. The masonry-clad westernmost layer houses support spaces and enclosed offices.

Advertisement

The loft-like central layer of the building with its exposed steel structure is designed for maximum flexibility, allowing multiple uses on a daily basis and can be reconfigured based on the evolving needs of the campus.

This zone contains larger spaces such as the multi-purpose space, the art gallery, student club workrooms, and the information commons, a flexible, technologically enabled space and features a large sky lit atrium.

The glass and zinc clad easternmost layer of the building acts as a veranda, visually connecting lounge and study spaces to the outdoor quadrangle.

A 550-seat theatre forms the southernmost area of the building, and is designed as a separate pavilion.

Through the use of sand cast red brick, oak doors, and a warm natural colour palette, the building maintains a connection to the existing campus design.

Sustainable design objectives include: minimising storm water run-off and heat absorption in parking areas and on roofs; ensuring good air quality; maximising daylight and views; reducing water and energy usage; constructing with regionally obtained materials and using low-emitting paints, carpeting and composite wood products; and providing for day-to-day healthy operation and maintenance.

LEED certification for the project is pending.

This entry was posted in Thoughts and tagged . Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *