Codesign converts warehouse into a school

Architects Codesign have converted a Stockholm warehouse into a school wining the World Architecture News award for the education category.

The brief was to transform a 1,000m2 shed into a learning environment for Stadsmissionen a not-for-profit organisation.

The concept was to convert the transitory spaces , such as the entrance, stairwell and corridors into used spaces.


Judges included Sir Terence Conran and Wayne Hemingway.

“An equally impressive building but one with a very different feel won the education category,” the judges commented.

“Converted from a Stockholm warehouse Stadsmissionen School by architects Codesign is a school with clusters of recycled-glass classrooms inside a former storage facility, filled with colourful chairs and carpets.

“The brief was to remodel the school premises, on a tight budget and a tight time schedule. In addition it set out to increase the capacity of the school for an increasing number of students.

“The resulting public flow takes place between the facade and the classrooms making the circulation spaces light and airy.”

Clearly defined pods, containing classrooms, were added within the original industrial shed and pockets for incidental meetings were created between the pods, including informal seating areas and a café.

As the project only has a limited life span (the building will be demolished in a few years time) great care was taken to use recyclable materials where possible.

Stadsmissionen School was awarded winner in the education category for its great use of space and sustainability with limited resources. The judges felt it was an inspiring learning environment and a deserved winner.


This entry was posted in Thoughts and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Codesign converts warehouse into a school

  1. Landscaper Brisbane says:

    The designs which you have shared above are awesome. I have a question that is these made of wooden?

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *