Danish hospital to be built in a forest


Herzog & de Meuron has won a competition to design a hospital in a Danish forest, with plans for a building shaped like a four-leaf clover.

The Swiss firm say the structure will demonstrate that architectural ambition and functionality can be combined within a hospital.

Located north of Copenhagen the New North Zealand Hospital will be completed in collaboration with local firm Vilhelm Lauritzen Architects.


The building is conceived as a low-rise pavilion-like structure that never exceeds four storeys in height. A total of 24 medical departments will be housed inside and a large garden will be located on the roof.

“The choice of the jury is a seminal sign to architects and the entire health-care sector: low, flat hospital buildings can be better integrated in the city or the countryside than the high-rises structures that were often realised in the last decades,” said the studio.

“The hospital organically reaches out into the wide landscape. Simultaneously its soft, flowing form binds the many components of the hospital. It is a low building that fosters exchange between staff and patients, and it has a human scale despite its very large size.”

The building is scheduled to open in 2020.

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *