Eco home doubles as art gallery


Philippe Barriere has designed a sustainable residence in Morocco which will also be used to house art exhibitions.

The Residence-Atelier-Foundation which looks out onto the Atlas Mountains comprises a private dwelling along with a pavilion.


The complex can also host art exhibitions as well as a foundation dedicated to the work of female Moroccan artists.

The eco-friendly design and its construction are based on principles developed and pioneered by Barrière in northern Africa. The building has been conceived with low-tech adobe walls complemented with a high-tech lightweight cantilevered metallic frame canopy. This method brings technical innovation while using traditional craftsmen skills.

The veranda is conceived as a double transition zone, protected by an outside curtain and by an intermediate mashrabiya — a type of projecting window enclosed with carved wood latticework. an inner layer of accordion glass doors open the house outwards according to its various needs.

Adobe walls serve as a heat reservoir due to their inherent thermal properties. during hot days and cool winter nights, the high thermal mass mediates high and low temperatures, so moderating the inside temperature.

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *