Hadid’s waste management headquarters in Sharjah is shaped like desert dunes


Zaha Hadid Architects has won an international competition to design a new waste management project in the UAE.

UAE environment and waste management firm Bee’ah has selected the architects to create a 7,000m2 headquarters in the emirate of Sharjah, which will aid the company to realise its environmental goals.

Taking the 90,000m2 desert site into account, Hadid has proposed a fleet of sweeping “sand dunes” oriented to optimised the prevailing Shamal winds as well as limiting the quantity of glazing exposed to the severe sun.


Hadid has also designed two primary dunes that will house the public, management and administrative section, connecting through a central courtyard “oasis” inside the building. The oasis courtyard is created to enhance natural ventilation as well as a means to channel indirect sunlight into the building’s cathedral-looking interiors.

With environmental consideration at the forefront and integrated in all aspects of the design, Hadid collaborated with design consultants Atelier Ten to develop active and passive building systems that reduce the building’s energy consumption by 30%. The architects also worked with engineers Buro Happold on the building’s structure to minimise material consumption.

Power is generated by converting municipal waste from Bee’ah’s adjacent Waste Management Centre into energy. Large selections of photovoltaic cells and solar thermal arrays for hot water generation are incorporated into the landscaping of the site.

The project is scheduled  for 2017/2018.

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *