Henning Larsen picks up research centre project

ZSW Center for Solar Energy and Hydrogen Research

Henning Larsen Architects has won the competition for a new research building for the Centre for Solar Energy and Hydrogen Research in Stuttgart.

The centre, for one of Germany’s top research institutions for renewable energy, is designed as a grid of small units to meet the requirement for a highly flexible workplace.

“The grid structure of the research centre ensures a high degree of mobility and freedom to change and expand the building,” explained design director Louis Becker.


“The building has a rational design and is organised in modules. This creates visual contact across the atriums and green oases, which the researchers can use for work or informal meetings,” he added.

Carefully integrated into the surrounding context, the building features various heights that relate to the city and adjacent buildings. The building will create a new, distinctive entrance to Stuttgarter Engineering Park and provide an insight into the ongoing research.

The Centre for Solar Energy and Hydrogen Research covers 13,000 m2 and is expected to be completed in 2016.

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *