Lavasan Villa by Hariri & Hariri Architecture wins Iran Building of the Year award

Iranian architects Hariri & Hariri Architecture has received the Iran Building of the Year award 2016 for its hilltop residential project, Lavasan Villa.

The annual Iranian architecture prize was awarded to the Hariri sisters, founders of the firm, by a grand jury including Iranian architects Cyrus Bavar, Siavash Teimouri, Abdolreza Zokaei, Shiva Arasteh, and Kourosh Hajizadeh, who was awarded architect of the year at the Middle East Architect Awards 2013.

Read moreCristiano Luchetti in conversation with Iranian architect Kourosh Hajizadeh

 The villa is located on a steep hilltop property in the town of Lavasan, just 30 minutes off central Tehran, Iran’s capital city. The site offers views over the Jajrood River as well as of the mountains surrounding the city’s main source of water.

The main villa from street level.

 The villa is embedded in the topography of the area, employing the owner’s desire for privacy while taking advantage of the surrounding views.

The program includes a main villa featuring a master bedroom, two children’s bedrooms, a family/TV hall, terraces, living, dining, kitchen and playroom areas as well as a large indoor/outdoor space with a swimming pool. Additionally, the site also includes an independent guesthouse featuring a bedroom, living/dining area and a kitchen; in addition to a caretakers house, a garage, and additional parking spaces for four to six guests.

In order to engage the views of the mountains and river, the main villa had to be positioned on a higher elevation, some three or four stories above the arrival area, which sits at the bottom of the steep hill. One can make their way to the main entrance through a staircase. An elevator has also been installed to access the various levels of the villa.

The main villa sits atop the hill like a cuboid sculpture, while the volumes of the guesthouse and caretakers house are broken down into separate parts and carved into the hillside. It is made up of an L-shaped volume on two levels with a private indoor/outdoor court, reminiscent of the traditional Persian ‘Iwan’, facing the private garden with a reflective pool at its centre.

Living room in the main villa.

The main entrance to the villa is from the ‘Iwan’, leading into a large entrance hall with a high ceiling living room and glass walls. An open dining area looks into the garden and is located near the kitchen which has sliding doors to be closed off, if desired.

Dining area in the main villa.

An open staircase takes one to the upper private level where the bedrooms are located or to the lower level which houses the family room and cinema.

The garden is connected via a bridge, complete with a grass surface for soccer and other outdoor activities.

Upper terrace with mountain views.

A three-storey structure forms the base of the main villa with the base volume featuring a garage, an entry veranda, exterior staircase, an elevator and a duplex guesthouse.

Above the guesthouse is a platform for the pool and main villa, only partially visible from the street level.

Nighttime image of the main villa with pool view.

A long stairwell on the right side of the entrance gate takes visitors to different parts of the house, with guest parking space and the caretaker’s wing located on the far end.

The project bridges its architecture with the surrounding nature, a feature that was highly commended by the judges.

Related story: Iranian architects fight to save historic villa

 

 

This entry was posted in Thoughts and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *