Lebanese eatery in Montreal utilises narrow space with wooden seating options

A Lebanese snack bar in Montreal, Canada, has been designed to seat as many diners as possible through a variety of wooden tables and benches that respond to its narrow spatial arrangement.

Architect David Dworkind was tasked by owner of the eatery, Patrick Abdelahad, to transform the 162m2 space into a casual dining space, Jouney, named after a coastal town in the north of Beirut.

The design was achieved through the play of various seating options, with benches and tables built from ash wood.

A curved counter allows for single diners seated at the front of the café, whereas a row of rectangular tables on the opposing wall offer banquet seating, while a large table towards the back of the space is designed for group diners.

The wooden table top is held in place and fixed to the floor by a black metal I-beam structure with stools that are supported in the same way.

The balcony on the mezzanine floor features bar stools with views over the café, as well as featuring a lounge-style set up of sofas.

The rest of the space offers exposed industrial-style fittings, including almost five-metre high brick walls, as well as weathered concrete column and floors.

The colour and material scheme is kept neutral to complement the raw elements of the restored design.

A restaurant inspired by Lebanon’s “glory days” has been designed in Dubai,  reflecting a traditional luxurious mansion. 

Related story: KKD redesigns iconic ABC Achrafieh department store in Beirut

This entry was posted in Thoughts and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *