MAD transforms two-story home into a playful kindergarten

6

MAD architects have completed their first project in Japan, the Clover House kindergarten. Located in the small town of Okazaki, the school’s setting boasts views of the paddy fields and mountains, characteristic of the Aichi Prefecture.

12

The kindergarten was originally operated out of the old family home of siblings Kentaro and Tamaki Nara, which soon became too small and unfit for expanding their educational goals. The siblings desired to create a modern educational institution where children could feel as comfortable as they do in their own homes, allowing them to grow and learn in a nurturing setting.

Advertisement

11

“It was important to create a kindergarten that felt like a home, and give the kids the best possible house to grow up in, one that promotes their learning and creativity,” stated Ma Yansong, founder and principal partner of MAD Architects.

13

Like the surrounding houses, this wooden building was first constructed as a standard prefabricated house. To keep the construction costs to a minimum, MAD decided to recycle the existing wood structure, incorporating it into the new building’s design. The original wooden structure is present throughout the main learning area as a symbolic memory of Clover House’s history.

16

Its translucent and enclosed spaces easily adapt to different teaching activities. The windows, shaped in various geometries recognisable to a child’s eye, allow sunlight to sift through and create ever-changing shadows that play with the students’ curiosity and encourage imagination.

14

“We have designed the building from a child’s point of view, and the layout focuses on creating intimate and diverse spaces.” said Ma Yansong.

9

The new house’s skin and structure wrap the old wooden structure like a piece of cloth covering the building’s skeleton, creating a blurry space between the new and the old. The starting point of The Clover House is the signature pitched roof.

8

“We wanted to create a playful piece of architecture that would stay in the memory of the kinds when they have grown up.” – Ma Yansong

3

Adding to the sense of playfulness, there is a slide that descends from the second floor of the building to an outdoor play area and an open courtyard in front of the building.

13

Fast facts:

Site Area: 283m2

Building Area: 134m2

Total Floor Area: 300m2

Design Team: Takahiro Yonezu, Yukan Yanagawa, Hiroki Fujino, Julian Sattler, Davide Signorato

Photography: Fuji Koji, Dan Honda

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *