Pavilion provides outdoor shelter at Swiss library


A wooden pavilion with a protruding canopy has been designed by Ramser Schmid Architekten as a sheltered outdoor seating area for visitors to the city library in Zug, Switzerland.

The Swiss designers worked with landscape firm Planetage Landscape Architects to create the public pavilion for a new city park occupying the derelict space between the library’s two buildings.

The space was already home to a basement car park, which extends out from the edge of the landscape. Rather than burying this under more landscaping, the team chose to encase it behind a timber screen and build a pavilion on top.


“The pavilion with its widely projecting roof creates a new sense of identity for the old Zeughaus site,” architect David Dick explains in his project description.

“In analogy to the retaining wall’s veil of wood, a transparent shell of horizontal wooden slats around the pedestal was designed in order to embellish the poor quality of the existing buildings rather than to hide them.”

Planetage Landscape Architects surrounded the structure with shrub beds and low hedges, which line the edges of footpaths connecting the two library buildings with the city’s pedestrian pathways.

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *