Pedestrian plaza at the heart of Paris



French architect studio TVK has adapted the layout  of the Place de la République in Paris to create a larger pedestrian plaza that includes a new cafe pavilion, water features and more than 150 trees.

The studio’s brief was to make the area more walker-friendly so it increased the size of the square to 280m  wide by 120m long, making it the largest pedestrian space in the city.


“The redevelopment of the Place de la République is based on the concept of an open space with multiple urban uses,” said the architects.

“The elimination of the traffic circle frees the site from the dominating constraint of motor vehicle traffic. The creation of the concourse marks the return of calm in an airy, uncluttered two hectare space.”

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

One Response to Pedestrian plaza at the heart of Paris

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *