In pictures: Post-tsunami housing in Sri Lanka

Japanese architecture firm Shigeru Ban Architects completed post-tsunami housing in Kirinda, Sri Lanka.

Located in a Muslim fishing village in the region of Tissamaharama, the reconstruction project includes 67 houses, a mosque and tree plantation.

The architects wanted to build new homes that could adapt to the climate, while also using local material and labour. Additionally, the houses were to meet the cultural needs of the fishermen and their families.


Each housing unit includes a kitchen, bathroom, two bedrooms and a covered space that be shared.

The covered space extends outward from the private areas and provides a roofed court that can be separated from the house by folding doors, allowing the women an entertainment space and privacy from visitors.

In furthering the support of local material, Shigeru Ban Architects used rubber tree wood for partitions and fittings, and compressed Earth blocks for walls.

The compressed Earth blocks are commonly used around the area and can be versatile; they can be stacked horizontally or vertically, and have been likened to playing with LEGO by the architects.

The reconstruction project is one of 20 projects shortlisted for an Aga Khan Award for Architecture.

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *