Southend pier development receives green light

Southend pier

Planning permission has been granted for a striking cultural centre at the end of the UK’s historic Southend Pier, the world’s longest pleasure pier.

The 364m2 centre was designed by Scandinavian firm White Arkitekter and UK-based Sprunt and features a wave-shaped roof built from triangular panels.

The building includes seating for 185 people, an artists’ studio and a café and dining area.

Advertisement

A south-facing terrace opposite the entrance is arranged in a series of levels to provide an amphitheatre with seating for up to 100 people.

The plans will revitalise the iconic pier’s fortunes following a fire that devastated the structure in 2005. Originally constructed in the Victorian era, the Grade II listed structure has its own train line and is 2,158m long.

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *