Space fo social interaction: D Cafe


D Café is designed under the concept of providing a social interaction space for employees of Dogus Automotive AS in the central corporation campus, which is located in Kocaeli Province in the Marmara region of Turkey.

Simplicity and transparency are the tools that make this building inviting. The details on facade surfaces, changing compositions on coatings break the solid impression by integrating the building with the landscape and providing an eye contact to it’s users with the green area on front of it.



In order to create user-friendly social space, designers had considered the easy and flexible use. In addition, the integrated design approach supported by creating a design language with the facade and mass of the building. All interior elements follow the same language with the building in harmony with their material, texture and color selections.

Transparency had been one of the keywords of the design while aiming to increase the relation between building and it’s surrounding. This leads impressive light and shade movements in the interior and outer space of the building while getting maximum advantage of natural lightning.


Details on glass coatings, perforated antasite metal plates, had created a rhythmic composition on the facade surfaces. Also, the design shows environment-friendly character by using recycled metal plates and flat textures on its facade while the expressive weaves complete the contour of the mass of the building.

The single-floor design approach that follows the human scale recycled material coated defining surface reflects MuuM’s design flavour.

Buildings simple but environment integrated form links its users with the green space front of it, by showing an extrovert behave massively. This extrovert approach defines not only an architectural mass composition furthermore it builds a physical contextual web with the surrounding.

Fast facts: Project name: D Cafe Architectural Office: MuuM Client: Dogus Automotive AS Project Location: Istanbul / Turkey Construction Area: 150 Sqm Construction Year: 2015 Photography: Anday BODUR


This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *