Tokyo tunnel house mirrors road


A concrete tunnel slices through the base of a Tokyo house created by Japanese architect Makiko Tsukada.

She designed Tunnel House for a site facing a T-junction, so her concept was to design a structure that appears as a continuation of the road. The result is a curving container that cuts through the entire ground floor.

The rest of the house is planned around the tunnel and include a floating steel floor, a dining table beneath a staircase, a triple-height courtyard and a bedroom without a ceiling.


The architect called these spaces as uchi, which means “in the tunnel”, and soto, which means “out of the tunnel”.

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *