University building features curvy holed facade by Aedas


The Aedas-designed Xi’an Jiaoyong-Liverpool University building features curvy holes puncturing the walls aimed to encourage interaction between staff and students.

Located in China, the eight-year old institution is split between China and the UK, with the new building featuring courtyards, terraces and balconies which are all designed to create the interaction.

Measuring up to 61m in height, the building is made up of a multi-layered façade, with some glazing sitting within large recesses, while other sections project forward from behind uneven horizontal louvers made from perforated aliminium and encased within smoothly curved frames of zinc paneling.


According to the architects, these forms are an inspiration of scholar’s stones- one that are naturally occurring limestone rock that has been revered by Chinese scholars for centuries and most time includes large holes.

“The porous nature of the stones is transformed into a void structure with functional spaces linking up different programmes within the building,” said Aedas in a statement.

Within its 14 storeys as well as an underground level, the building accommodates an administration department, a training centre, a training centre, a learning resources facility and a student activities centre.

A variety of balconies and terraces open out to a large hollow at the centre of the structure and create a “three-dimensional Suzhou garden”. The opening allows natural light and ventilation to enter the interior.

In addition, the building includes a green roof with a terrace and garden.

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *