Video revealed for Hadid’s Bee’ah headquarters in Sharjah

beeah

A video has been released of Zaha Hadid Architects’ plans for an environmental project in Sharjah, inspired by the dunes of the desert.

The UAE’s environment and waste management firm Bee’ah has selected the architects to create a 7,000m2 headquarters in Sharjah.

Advertisement

Animation by MIR © Zaha Hadid Architects

Hadid has proposed a fleet of sweeping “sand dunes” oriented to optimise the prevailing Shamal winds as well as limiting the quantity of glazing exposed to the sun.

The architect has also designed two primary dunes-shaped structures that will house the public, management and administrative section, connecting through a central courtyard “oasis” inside the building.

Hadid collaborated with design consultants Atelier Ten to develop active and passive building systems that reduce the building’s energy consumption by 30%. The architects also worked with engineers Buro Happold on the building’s structure to minimise material consumption.

In milder months, the façade is operable to allow natural ventilation – minimising the need to provide cooling to the building. When conditioning is required, it will be optimised for energy conservation via the use of ventilation energy recovery – allowing fresh air into the spaces with reduced energy impact, and the waste heat that would normally be rejected from the chillers into the atmosphere is to be harvested to provide free pre-heating of the domestic hot water supplies.

The exterior finishes of the building have been selected to reflect the sun’s rays and help to further reduce energy consumption by providing a local heat profile that is akin to the natural desert environment.

A spokesman for the designers said: “These active and passive energy approaches are calculated to reduce energy consumption by 30%. All power required for the building will be generated via low and zero carbon sources, principally from the adjacent Bee’ah Waste Management Centre’s conversion of municipal waste, that would otherwise decay in landfill, into energy, together with large arrays of photovoltaic cells incorporated within the site’s landscaping.”

This entry was posted in Thoughts. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *