Plot C59 Rawdhat Residential Development

PlotC59

Architect: NORR Location: Abu Dhabi, United Arab Emirates

The Project Sitting at the entrance of Abu Dhabi, the Rawdhat community development aims to bring a new concept of living by combining powerful architecture with tranquil views of the Sheikh Zayed Grand Mosque. Developed by Reem Developers, the masterplan for this 28 hectare project has been divided into 71 plots offering a mix of residential and commercial spaces. When completed, the development is expected to have over 18,000 tenants. Plot C59, the site for NORR’s project for which Aabar Properties LLC is the client, has a total area of 1,882m2.

The site NORR’s 11-storey residential tower on plot C59 will be located above the ground floor base which is predominantly used for entry lobby and services rooms. The residential tower will have a total gross floor area of 11,428m2. Part of the site area has been designated for loading for garbage storage.

Story continues below
Advertisement
There will be 2.5 levels of basement carparking below the ground floor, accommodating a total of 106 spaces. The structure has been designed to provide a direct transfer of loads from roof level to the building foundations.

The details The floor plates for the residential rower will vary from floor to floor to allow for the interplay of forms. Sections of floor plates will be cantilevered to create the terrace areas, and deep shadow effect on the facades. Varying floor plates will also allow for the variety of apartment types, varying locations of apartments and relationship to the views beyond the Rawdhat development.

The concept NORR’s residential tower has been inspired by the organic forms which are prevalent in parts of the Mediterranean such as the coastal and hillside regions of Greece. This modern interpretation of the ‘stepped blocks’ or building forms which interconnect, provides generous terraces for the residential units. The overall intent of the design is to create a building of contrasts in levels, facades, volumes and materials, a lively intersection of solids and voids. The contrasting colours and textures of the stone will emphasise the organic assembly of the tower.

This entry was posted in Build, Portfolio, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Add a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *